Milan är i nuläget en av de klubbar som spenderat mest pengar på transfermarknaden denna sommar, men inte utan bevakning av UEFA. I en intervju med Gazzetta dello Sport uttalar sig Andre Traverso (Chef för klubblicensering i UEFAs Financial Fair Play) om hur Milan likt alla andra klubbar kommer att påverkas om saker och ting inte sker enligt reglerna.
– Milan är inget undantag för Financial Fair Play. Vi bestämmer inte hur klubbarna sköter sin ekonomi, alla är fria, men det finns också konsekvenser att ta hänsyn till. Milan kan så klart inte göra precis som de vill, även om vi vet att klubben har som mål att återvända till den högsta nivån igen.
– Vi har en överenskommelse om att Milan skall få fyra år på sig att balansera bokföringen istället för tre år. UEFA vill självklart hjälpa klubbar att utvecklas och återhämta sig. Men om klubben inte sköter saker och ting rätt, så kan vi inte garantera att överenskommelsen håller. Vi vet inte hur deras siffror ser ut i detalj, värvningarna kommer inte heller in i böckerna förrän 2018.
– Milan till skillnad från Inter? Det är svårt att förklara, men en skillnad är ju att Milan inte spelade i Europa förra säsongen och var därför inte inom FFP. Inter var däremot det och kvalificerar man sig så måste man respektera reglerna. Transfermarknaden är inte över och vi kommer se över siffrorna i slutändan.
– Manchester City och Paris Saint-Germain har respekterat överenskommelsen, men de har höga intäkter. Reglerna gäller för samtliga, om en klubb köper en spelare så förutsätter vi att klubben har balanserat sin ekonomi. Om de inte har gjort detta så kommer klubben att straffas, men vi kan inte stoppa dem från att värva spelare.
– Kritik mot FFP? Vi är nöjda med FFP och vi har nått bra resultat de senaste åren. År 2010 förlorade fotbollen 17 miljarder euro, nu ligger siffran på under 3 miljarder euro. Systemet växer och är finansiellt stabilt, men samtidigt har de rika blivit rikare och de fattiga blivit fattigare. Världen går mot denna väg och fotbollen är inte undantaget. Fotbollen liknar ingen annan industri, det är en tävling.
– Fotbollen växer med 10% varje år, men trenden har blivit värre då färre klubbar vinner och i längden kommer det försämra ekonomin. Tävlingsandan måste återfinnas i ligorna.